Freedom

I want to break free, I want to break free…

Misschien kweel je ook al eens mee met deze classic? Maar wat is dat,  ‘vrij’? Het betekent voor iedereen wat anders.

Als ik fiets, voel ik me vrij. De zon op mijn huid, haren in de wind, blik op de mooie natuur… en vooral de keuze waar mijn trappende benen me heen brengen.

Ik voel me vrij wanneer ik mijn eigen leven kan leiden volgens wie ik in de kern ben.

En als ik dat zo neerschrijf, dan besef ik maar al te goed dat het lange tijd anders was.

De beslissing om mijn eigen weg te volgen, nam ik heel bewust op maandag 22/11/2021. Ik wijdde er een pagina aan in mijn -toen nog gloednieuwe- journal met als titel ‘een nieuw begin’.

Vrijheid is geen ‘extern’ concept. Nochtans hoor ik het vaak wel in die context. Als ik die job heb, als ik meer geld verdien, als ik een stabiele relatie heb…dan…

Ja dan wat?

Uiterlijk succes leidt alleen tot tijdelijke en artificiële zingeving. Als er iets fout loopt in ons leven, dan zoeken we de oorzaak vaak buiten ons. 

We keren niet naar binnen om te onderzoeken wat onze eigen bijdrage is. We leggen de schuld liever buiten onszelf, ontwijken de situatie of we proberen het probleem te fiksen.

Deze aanpak levert enkel tijdelijk een verbetering op. Je verschuift hooguit wat stukjes van de puzzel, maar omdat je aan de oppervlakte sleutelt, transformeert er uiteindelijk niks.

Waar het om draait is innerlijke vrijheid.

De vrijheid om autonoom keuzes te maken. Echte transformatie en duurzame verandering vereist diep innerlijk werk en bewuste keuzes.

Het vraagt moed om stil te staan, te vertragen en eerst waar te nemen en te accepteren waar je bent. Je kan niks veranderen als je niet weet wat je startpositie is.

Daar stond ik dan op die bewuste maandag. Klaar om de moedigste beslissing van mijn leven te nemen, klaar om afscheid te nemen van de gouden kooi. De keuze voor mezelf! De keuze om vrij te zijn. Free as a bird…  Ook een leuke meezinger 🙂

PS. Mijn oprechte excuses als je nu de hele dag met dit deuntje in je hoofd zit.